Postzegels waarde - Wat is je verzameling waard?

Postzegels waarde – Rondom het postzegels verzamelen bestaat inmiddels een hele investerings- en beleggingsindustrie. Postzegels worden als een goede belegging en investering gezien, zeker ook met de toenemende interesse voor postzegels vanuit opkomende economieën als China en India.

Elke liefhebber van postzegels, of je nu investeerder bent of zegels verzamelt als hobby, moet zich vertrouwd maken met de waarde van postzegels.

Waarde postzegel

De kern van de waardering is zeer eenvoudig. De waarde van een postzegel wordt gedreven door vraag en aanbod. Er bestaat niet zoiets als een "exacte" waarde. De prijs beweegt ergens tussen de minimumprijs die je als verzamelaar voor de zegel wilt hebben en de maximumprijs die de koper bereid is te betalen.

Er zit dus verschil tussen...

  • Wat een zegel waard is op papier, in de catalogus.
  • En wat een zegel waard is voor de koper, de marktwaarde.

Het internet is een goede bron om studie en onderzoek te doen naar de waarde van postzegels. Er zijn vele bronnen om inzicht te krijgen in het prijsvormingsproces. Denk bijvoorbeeld aan online catalogi en boeken. Maar ook op veilingsites, zoals eBay, wordt de populariteit en prijsvorming getoond van allerlei soorten postzegels. Je kunt op onze eigen eBay site zien hoe het werkt.

Prijs postzegel

Je kunt de waarde ook in Google opzoeken door prijzen van zegels in het verleden te vergelijken met prijzen van nu. Deze prijzen geven je een algemene indicator voor de waarde van de postzegel of collectie.

Postzegel taxatie

Ook bestaan er websites die online taxaties en waardebepalingen aanbieden, simpelweg door het uploaden van een foto van de zegel. Zo'n service van postzegels taxeren kan handig zijn als je overweegt een zegel op een veiling, in een veilinghuis of bij een handelaar te kopen. Zo weet je vooraf of de prijs die je betaalt, redelijk is.

Het internet is dus zeker een nuttig medium om je een beeld te vormen van de waarde van zegels. Maar er zijn nog andere manieren om weer te weten te komen over postzegels waarde:

1) Gebruik postzegelsoftware

Uitgebreide postzegelcatalogi en prijsgidsen geven inzicht in de waarde en prijzen van postzegels, ook oude en zeldzame postzegels.

2) Vraag je “lokale”, ervaren, betrouwbare postzegelhandelaar

Omdat elke handelaar zijn eigen beoordelingstechnieken heeft, is het een goed idee om ten minste drie dealers te vragen naar de waarde.

3) Bepaal zelf de prijs

Je kunt natuurlijk ook zelf een waardebepaling doen. Je moet dan wel kennis hebben van de centrering van het beeld in de zegel, hoe de zegel staat, eventuele beschadigingen, de zeldzaamheid van de zegel, of de zegel is gebruikt of niet.

4) Je kunt ook praten met ervaren verzamelaars en hen vragen een blik te werpen op je postzegelverzameling.

Zeldzame postzegels

Hoe zeldzamer een zegel is, hoe hoger de prijs doorgaans. Zeldzame postzegels zijn vaak zegels met een “fout”. Ze hebben voor de hand liggende fouten of gebreken.

De Blue Penny postzegels, bijvoorbeeld, misten de naam van het land en ze werden verkocht voor bijna $ 4 miljoen in 1993.

Voor je eigen verhaal, vragen of informatie over postzegels waarde kun je ook terecht op onze Engelse en Duitse website.

Of stuur ons een bericht via het contactformulier.


eGlobals BV
Engweg 7-B
3953 BD Maarsbergen
Contact


Van Postzegels waarde naar de homepage


© 2014, eGlobals Postzegels Verzamelen 
Alle rechten voorbehouden